Bijzondere mensen, bijzonder wensen


vrijdag, 30 december, 2016
Herman Depré Voorzitter CD&V Huldenberg

 

Het is ongeveer 30 jaar geleden, maar het is alsof het gisteren was. Ik ronde een reeks huisbezoeken af met een wat langere tijd voor een babbel met mijn patiënt.  Hij  was een oude man, een landbouwer die zijn kleine boerderij voor geen geld van de wereld zou achterlaten.  Hij woonde afgelegen en kreeg weinig bezoek.  Op onze laatste professionele afspraak wilde hij mij trakteren op een drankje.

 

Ik moest mij op mijn gemak installeren aan de keukentafel, terwijl op zoek ging in een achterkamer naar een heel bijzondere fles. Een fles die hij alleen bij bijzondere gelegenheden te voorschijn haalde.  De inhoud deelde hij alleen met mensen die voor hem heel veel betekenden.  Ik voelde mij toen al vertederd en vereerd.  Ik mocht een glaasje van deze bijzondere fles.
 

Na minutenlang gestommel kwam hij de keuken binnen met een fles rode Martini en 2 kleine glazen.  Dat was het dus, Martini.  Verwoede pogingen om de fles te openen hadden echter geen succes. De draaidop was niet in beweging te krijgen. Met vereende krachten lukte het ons dan toch.  Toen hij de Martini wou inschenken kwam er alleen een kleverige massa uit de fles.  Ik begreep nu waarom er ook 2 dessertlepels op de tafel lagen. We lepelden samen een glaasje Martini.  Daarna ging de fles terug dicht en verdween voor onbepaalde tijd in de achterkamer.
 

Dit was een bijzonder en warm moment.  De Martini was niet te drinken, maar de ervaring die ik daar opdeed, draag ik nog steeds mee in mijn hart.  De oprechtheid, de warmte en de echtheid van het gebaar, maakten van deze plakkerige brei een hemelse godendrank. 
 

Ik wens jullie voor 2017 bijzondere ervaringen toe, die je op weg zetten en moed en inspiratie geven! 
 

Een gelukkig en gezond 2017 gewenst!!

 

Herman Depré. 

30 december 2016